Unngå nettsvindel – Slik handler du trygt på nett

Nettsiden inneholder markedsføring/formidling (Søk nå-knapper leder til banken)

Skrevet av Kredittkorttesten
Dato: 3. november 2016

Det er økende kortsvindel på nett – sørg for å sikre deg!

unnga-nettsvindel-Slik-handler-du-trygt-på-nett

Nye tall fra Bits og Finans Norge viser at kortsvindel er et økende problem på nett. Det er spesielt for handel i nettbutikker at svindelen øker. Tall viser at det første halvår i år ble svindlet for hele 75 millioner kroner. Mer en halvparten av all svindelen har foregått uten at svindlerne har fått tak i selve kortet, men stjålet informasjonen fra utenlandske driftsmiljøer.

”Tenk før du handler!”

Slik sikrer du deg

Det er noen enkle forhåndsregler du kan ta for å gjøre netthandelen din sikrere. Vi hjelper deg på vei for å gjøre din handel tryggere. Vi har samlet sammen mange gode tips og råd som gjør deg sikrere mot svindel.

Sjekk nettbutikken før du handler

Det finnes mange nettbutikker der ute og det er ikke alle du kan stole på, men hvordan vet du hvor det er trygt å handle? Bruk sider du får anbefalt og sjekk gjerne på nettet hva andre sier om nettstedet. Det finnes sider på nettet som er ren svindel og disse vil du for enhver pris unngå. Les gjerne saken vår: Trygg netthandel – slik går du frem for å få gode råd og tips. Hos Forbrukerombudet vil du finne gode råd og en liste over useriøse butikker du bør unngå. Denne er det lurt å ta en titt på hvis man er i tvil.

Tryggere med kredittkort enn vanlig bankkort

I følge norsk lov vil du få pengene tilbake hvis du blir svindlet og har brukt kredittkort som betalingsmiddel. Finansloven sikrer deg også mot tap og misbruk av kortet. Det er betydelig mye tryggere å bruke et kredittkort. Dette fordi eventuelle svindlere ikke får tilgang på bankkontoen din og kan tømme denne. De vil kun få muligheten til å svindle kreditkontoen du har hos kredittkortselskapet. Denne kontoen har imidlertid ikke du, men de, ansvaret for så lenge du ikke har begått grove misbruk og vist uaktsomhet. Det finnes flere kredittkort som er skreddersydd for netthandel og gir deg gode rabatter i tillegg til trygghet. Vi har sett på hvilke kredittkort som er best på netthandel og kom frem til at disse er gode alternativer:

 

Re:member

re:member

annonselenke
Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 25,37%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.466 Totalt kr 16.466,-
Årsgebyr: 0 kr

 

Komplett

Komplett MasterCard

annonselenke
Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 24,73%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.837 Totalt kr 16.837,-
Årsgebyr: 0 kr

 

Gratis forsikringer som sikrer deg

Både Komplett MasterCard og re:member MasterCard gir deg forsikringer som sikrer deg når du bruker kortet. Re:member har også en varslingstjeneste som gir deg beskjed hvis det er mistanke om misbruk.

”Følg med og sjekk transaksjonene på kortet ditt!”

Sjekk kontoutskriften din

Det er veldig lurt å lage seg en rutine på å sjekke transaksjonene på kortet ditt. Det er slett ikke all svindel som blir oppdaget av banken og overvåkningssentralen i Mo i Rana. Oppdager du en transaksjon du ikke har foretatt må du øyeblikkelig ta kontakt med banken din. Du vil få pengene tilbake hvis kortet ditt er misbrukt og du ikke har opptrådt uaktsomt og kan bevise dette, men først må jo svindelen oppdages.

Unnga-nettsvindel

Sikre betalingsløsninger i nettbutikken

Bruker nettbutikken såkalt  3D Secure autentisering i tillegg til at du må benytte CVC koden på kortet ditt er dette ett trygghetstegn. Er nettbutikken i tillegg merket med trygg e-handel symbolet eller Verified by Visa og Mastercard SecureCode befinner du deg på trygg grunn. Dette er såkalte krypterte betalingsløsninger og sørger for at din kortbetalingsinformasjon er trygg. PayPals betalingsløsning gir deg også svindelsbeskyttelsen du trenger.

Vær på vakt, når uhellet er ute kan det være for sent!

Selv om du ikke har opptrådt uaktsomt som det så fint heter, betyr ikke dette at banken helt uten videre gir deg pengene tilbake. Selv om kortutsteder i utgangspunktet skal dekke tapet hvis du blir utsatt for svindel, så er du ikke garantert at de gjør dette. Det viser seg at det er vanskelig for kunder som mener seg svindlet å bevise for banken at de ikke har opptrådt uaktsomt. Utfallet av saker som har vært oppe i Finansklagenemda viser nemlig at bankene vinner frem i de fleste sakene.

Tallenes tale – totalt 45.000 rammes av kortsvindel hvert år

Tallene for kortsvindel har hatt en dramatisk økning. I 2013 var tallet på svindlede norske kort 22.500 og i 2014 økte dette til 38.000. Tallet i 2015 var oppe i svimlende 45.000 rammede kort. Og denne trenden ser ut til å fortsette oppover i 2016.

”Vær på vakt og avslør svindelen før du går i fella!”

Unngå svindel – slik avslører du de falske nettbutikkene

En av de første tingene du bør gjøre hvis du er usikker på en nettbutikk er å Google den. Sjekk linkene som kommer opp og se hva andre brukere skriver om nettsiden. Hva med å teste ut tjenesten til scambook.com og se om du finner ut noe om nettbutikken der. Dette tar deg kun noen få minutter og du sikrer at du ikke lar deg gå i fella. Råd to må bli å sjekke språket på nettsiden. Er språket dårlig og ser det ut til at de har brukt Google Translate? Ja, da er det bare å styre unna. Vi vil også anbefale deg å sjekke kontaktinformasjonen. Driver de legitimt og seriøst vil det ikke være noe problem å bli kontaktet av kundene sine heller. Husk også at selges merkevarer til en uvanlig lav pris, da er det mest sannsynlig ugler i mosen. Merkevarer selges sjelden til veldig lav pris. Det behøver de ikke. Norske nettsider er helt klart tryggere enn utenlandske. Det er sjelden norske nettsider er forbundet med svindel, så sjansen for å bli svindlet er liten.

”Se opp for fisking!”

Ikke la deg lure av phishing

Før eller siden vil du nok oppleve å bli utsatt for digital snoking etter sensitiv informasjon i form av en e-post som ellers ser helt legitim ut. Plutselig dumper det ned en e-post i innboksen din fra for eksempel Apple, Nettflix, en bank, Netcom eller et annet stort og anerkjent firma. Her blir du bedt om å verifisere viktig informasjon for å ikke få kontoen din stengt på grunn av sikkerhetsgrunner, eller beskjed om at noen har prøvd å logge seg inn på kontoen din og du må endre informasjonen din for å fortsette å være sikker. De gir deg en link å følge for å gjøre dette og den leder til en falsk side hvorpå de stjeler informasjonen din. Ikke la deg lure! De fleste selskaper vil aldri sende ut slike e-poster. Legg merke til dette i e-posten: Merkelig problemstilling, avsender, linker (sjekk hvor de leder), uvanlige krav om å oppgi informasjon og dårlig språk. Er du usikker på om dette er en reell forespørsel fra selskapet så spør dem.

Phishing

Testernes beste tips til en trygg  netthandel

– Forsikre deg om at nettsiden er trygg
– Bedre å bruke kredittkort fremfor bankkort. Da er du bedre sikret
– Bruk regionsperre på kortet hvis du har denne muligheten
– Hvis du får et tilbud som er for godt til å være sant, da er nok muligheten stor for at dette er en svindel
– Følg med på kontoutskriften din og kontakt banken med en gang hvis du oppdager unormale transaksjoner
– Unngå å ha høye beløp stående på kortkontoen. På den måten hindrer du at du blir lurt for mye penger hvis uhellet er ute
– Pass på å holde datamaskinen oppdatert og sikret
– Bruk nettvett og sunn fornuft

Flere råd og tips

Vi har samlet flere råd og tips om hvordan du kan handle trygt på nettet og vi anbefaler å lese deg litt opp før du velger å hive deg ut i nettjungelen.
Sikker bruk av kredittkort
Dine rettigheter
Beste kredittkort 2016
Er det trygt å bruke kredittkort

 

Følg oss gjerne i sosiale medier og få supre sparetips og råd om privatøkonomi!

Testerne på FacebookTesterne på InstagramTesterne på Google+Testerne på Linkedin

 

 

Kilde: finansnorge.no

Merket med: , , , , , ,
Skrevet i Forsiden, Kredittkort