Spar mye penger på julehandelen – Vi bruker 11.000 hver i desember

Du trenger ikke å være gjerrig, men du kan være smart

Nordmenn handler for 58,5 milliarder kroner i desember, 11.040 kroner hver. Fire av 10 kroner legges igjen i dagligvarebutikkene. Dette er store beløp så her gjelder det å spare der man kan. Testerne ser at man kan spare merkebare beløp ved å være litt strukturert. Se deres tips for hvordan du kan gjøre julehandelen smartere og rimeligere. Som hvordan du kan unngå impulskjøp og få rabatter på hele julehandelen. Alt fra julegaver og julemat til reise og finstasen.

– Da er desember her og mange er godt i gang med julehandelen. Som Hovedorganisasjonen Virke anslår bruker vi mye penger i jula, men vi kan gjøre forholdsvis enkle grep for å gjøre det billigere uten å være gjerrige. Som å lage budsjett, benytte oss av spleising og gjenbruk samt handle smart ved å sjekke priser og benytte seg av tilbud og rabatter. Unngå også dyre impulskjøp. Sjekk gjerne priser i både nettbutikker og fysiske butikker for å se etter den beste prisen. Dette gjelder alt fra julegaver, matvarer, julepynt og finstasen. Sier Arild Grepstad, daglig leder i Testerne.


Nordmenn vil handle for 58,5 milliarder kroner i desember i følge Hovedorganisasjonen Virke. Som anslår at hver nordmann kommer til å handle for rundt 11.040 kroner i desember i år. Fire av 10 kroner legges igjen i dagligvarebutikkene. Dette er store beløp så her gjelder det å spare der man kan. Testerne ser at man kan spare merkebare beløp ved å være litt strukturert.

Følg julebudsjettet

Ved å lage deg et enkelt budsjett for julehandelen kan du unngå overforbruk. Da vet du hvilke rammer du har å forholde deg til og det kan være enklere å motstå mange impulskjøp.

Avtal med venner og familie

For å unngå at pengebruken går helt over styr kan det være lurt å spørre seg om det er nødvendig å kjøpe gaver til alle venner og hele slekta. Selv om man ikke bruker så mye penger på hver gave, så blir det fort dyrt om man må gå til innkjøp av mange. Det beste er å ta en prat med familie og venner, så kan dere sammen vurdere om det er noen gaver som ikke skal utveksles i år. Benytt også anledningen til å avtale en makspris på julegavene. Da unngår du overraskelser i budsjettet.

Benytt deg av tilbud og rabatter, men kun om prisen er lavest og du trenger varen

Du kan spare store pengesummer på julehandelen ved å benytte deg av tilbud og rabatter. Det finnes mange måter å gjøre dette på, en måte er å starte julehandelen i god tid og kjøpe varer til redusert pris i butikkene. En annen måte er å benytte seg av fordelene som ligger i medlemskortet eller kredittkortet du har. Sjekk ut hva ditt kort kan tilby deg av avtaler og fordeler, og hvor mye du kan tjene på å benytte deg av dette.

Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 25,37%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.466 Totalt kr 16.466,-


I hvilke kategorier kan du få rabatter

Du kan få det meste billigere. Her er det alt fra alt av julegaver, klær, leiebil, flybilletter, restaurantbesøk, dagligvarer, blomster, skjønnhet og velvære, hus og hjem, elektronikk, aktiviteter, kultur og ting til kjæledyret. Det skulle absolutt være mulig å finne noe for enhver.

Re:member Mastercard – Best til å handle julegaver på nett

Kredittkortet re:member gir deg mulighet til å gjøre julehandelen rimeligere ved rabatter i over 200 nettbutikker. Nettbutikkene har stort utvalg av forskjellige varer og her er det mange penger å spare. Eksempel på de ulike nettbutikkene og hvor mange % rabatt du kan få er: Adlibris – 7 %, Tanum – 10 %, Euroflorist – 10 %, Booking.com – 4 %, CDON.COM – 8 %, Ellos – 8 %,Cubus – 8 %, Expedia.no – 10 %, Hotels.com 10 %, Lekmer.no – 10 %, Nelly.com – 10 %, Outnorth – 8 %, Gullmagasinet.no – 15 %, Interhome – 10 %, Apple Store – 2 %, Pierre Robert – 8 %, Polarn O. Pyret – 8 %, Nike – 4 %, Kondomeriet – 10 %, Miinto.no – 6 %, Vakre Rom – 10 %, Bubbleroom – 12 %, Vita.no – 11 %, Zinio – 23 % og Coolshop – 4 %, LensWay – 8 %, Gymgrossisten.com – 11 %.


Og blir du kortkunde av re:member via testernes nettjeneste så har vi fremforhandlet re:member Trygghetspakke (forsikringspakke), gratis for deg. Verdi 249 kr. Forsikringspakke som inkluderer egenandel ved leiebil, uhell etter varekjøp og identitetstyveri.


re:member

annonselenke
Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 25,37%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.466 Totalt kr 16.466,-
Årsgebyr: 0 kr


Ikano Visa – Best til kjøp av julemat

Lyst til å gjøre mat- og dagligvarekjøpene for jula 4 % billigere? Da er dette så absolutt Ikano Visa et av de rette kortene for det. Betaler du med kortet får du 4 % rabatt fra Ikano Bank i desember. Dette betyr at du kan spare penger på juleribba, pinnekjøttet, julekakene og marsipangrisen. Via Ikano Visas fordelsportal får du også tilgang til flere gode tilbud og rabatter. Her får du rabatter innenfor kategoriene spisesteder, nettbutikker, kultur, velvære, aktiviteter, helse, tjenester, ferieopplevelser og butikker.


Ikano Visa

annonselenke
Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 21,92%, kr 20.000 o/12 mnd. Kostnad kr 2.102 Totalt kr 22.102,-
Årsgebyr: 0 kr


Andre fordeler for deg som bruker kredittkort i julehandelen

Når du handler med kredittkortet får du opp til 50 dager rentefri betalingsutsettelse. Det betyr at hvis du betaler tilbake all benyttet kreditt ved forfall så kan du låne pengene rentefritt i mellomtiden. Dette gir deg fleksibilitet i julehandelen, men husk at pengene skal tilbakebetales og at etter de rentefrie dagene så påløper det rente. Det er faktisk greit å bruke kredittkort og få med seg alle rabattene, så lenge man har penger til å betale regningen med når den kommer!

Hvorfor ikke spleise på gavene eller gjenbruk?

Det kan være en god idé å gå flere sammen og spleise på en større gave til en person, i stedet for å kjøpe en hver. På den måten blir gaven litt finere og kostnaden litt mindre. Testerne ser også at gjenbruk i juletida er blitt mer populært igjen. Og det er ingen tvil om at det både er miljøvennlig og billig.

Husk! Vær kreativ, gaver må ikke være dyre

De gavene det ligger mest omtanke bak er ofte de som blir best mottatt. Så her er det bare å bruke fantasien og skape de beste juleøyeblikkene.

Spar også penger på julematen!

Til jul unner man seg jo gjerne en del ekstra godt å spise. Juleribbe, pinnekjøtt, sylte, marsipan, pepperkaker, gløgg og masse annet godt skal frem på julebordet. I følge Virke legger vi igjen fire av 10 kroner i dagligvarebutikkene. Her kan man spare mye penger på innkjøpene. Nå kan du kombinere bruken av Ikano Visa med eksempelvis Coops-og Trumfs medlemsbonus. På den måten oppnå «dobbel rabatt» på alt du handler. For at dette skal fungere må du først scanne/registrere ditt Coop- eller Trumfkort for å få medlemsrabatten og deretter betale for handelen med ditt Ikano Visa.
Men husk

Hvis du betaler kjøpene med kredittkort uten års- og etableringsgebyr så pass på å tilbakebetale før de rentefrie dagene utløper, så vil det ikke koste deg noe i gebyr eller renter.


Kortene ovenfor oppfyller testernes vilkår for å kunne være med i våre sammenligninger/rangeringen. Blant annet ved at kredittkortene er landsdekkende, har ikke etableringsgebyr, årsgebyr eller fast månedsavgift, og de er gebyrfrie å handle med. De har heller ikke et krav til medlemskap eller kundeprogram. Testerne ønsker samtidig å gjøre deg oppmerksom på at det finnes mange flere kredittkort i det norske markedet enn de som er tatt med. Vi mottar provisjon fra kortutstedere merket med annonselenke ovenfor dersom søknaden godkjennes, og «Søk nå»-knapper leder til de respektive bankene/kortutstederne. Karaktersetting og rangering gjøres basert på objektive vilkår og kriterier som er fastsatt ut i fra den komparative konteksten som ligger til grunn for den enkelte tabell/rangering. Gjennom mer enn seks år har vi testet omkring 70 kredittkort.

Følg oss gjerne i sosiale medier og få supre sparetips og råd om privatøkonomi!

Testerne på FacebookTesterne på InstagramTesterne på Google+Testerne på Linkedin


Merket med: , , , , ,
Skrevet i Cashback, Forsiden, Kredittkort, Rabatter, remember, Test av kredittkort

yA Bank fusjonert med Resurs Bank

Ya bank

I dag har yA Bank fusjonert med Resurs Bank. Som en følge av fusjonen er Resurs Bank ny utsteder av produktene tidligere utstedt av yA Bank. Nå er norske kredittkort- og forbrukslånkunder av tidligere yA Bank kunder av Resurs Bank.
Besluttet våren 2018 – yA Bank er fusjonert med Resurs Bank

Styrene i den nordiske forbrukerfinansieringsbankenResurs Bank AB og dets heleide norske datterselskap yA Bank AS besluttet 3. april 2018 å godkjenne en felles fusjonsplan og fusjonsrapport for en grenseoverskridende fusjon mellom de to selskapene. Fusjonen er i dag gjennomført ved at yA Bank er fusjonert inn i Resurs Bank ved registrering i det svenske Bolagsverket. Fusjonen er derfor rettskraftig gjennomført og vil dermed registreres i det norske Foretaksregisteret. Som en følge av fusjonen er yA Banks rettigheter og forpliktelser er overført til Resurs Bank i samsvar med relevant svensk og norsk lovgivning. I forbindelse med gjennomføringen av fusjonen er Resurs Bank ny utsteder av produktene tidligere utstedt av yA Bank, som eksempelvis yA Visa Kredittkort og yA Forbrukslån og refinansiering.

Norske kredittkort- og forbrukslånkunder er nå kunder av Resurs Bank

Den norske virksomheten drives videre gjennom Resurs Banks norske filial. Intensjonen fra i vår var at fusjonen skal gjennomføres senest 31. desember 2018, altså er det godt innenfor tidsrammen. Dette betyr at norske kort- og forbrukslånkunder av tidligere yA Bank nå er kunder av Resurs Bank.

Vi håper fusjonen bidrar til å øke produktkvalitet og kundeopplevelsen, og ikke at dette blir det bidrag til det motsatte for norske forbrukere. Sier daglig leder i Testerne, Arild Grepstad.


Ble kjøpt for 1,58 milliarder i 2015

Den nordiske forbrukerfinansieringsbanken Resurs Bank la i 2015 1,58 milliarder kroner på bordet for aksjene i sin norske konkurrent yA Bank.


yA Bank kredittkort

annonselenke
Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 22,90%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.744 Totalt kr 16.744,-
Årsgebyr: 0 kr

Merket med: , , ,
Skrevet i Kredittkort

Gratis re:member Trygghetspakke – Eksklusivt via Testerne

Forsikringspakke med remember

Få forsikringspakken gratis – Eksklusivt gjennom Kredittkorttesten.no, en del av Testerne!

Testerne våre er i ekstase! Gjennom et godt stykke arbeid kan vi nå fortelle deg en gledelig nyhet. Testerne har fremforhandlet en unik og gratis kundefordel til brukerne våre. Vi blir stolte hver gang vi kan bidra til å tilby bedre produkter og gratistjenester til forbrukerne. Søker du om re:member Mastercard via vår gratis nettjeneste og får søknaden godkjent, så får du forsikringspakken Trygghetspakke, ett år gratis fra re:member. Ordinær pris er kr 249 per år.

Testerne anbefaler deg å huske på dette: Tryggehetspakken bestiller du selv, gratis, i nettbanken til re:member etter at søknaden er innvilget. Husk at forsikringen fornyes automatisk etter ett år, men du kan selv si opp avtalen før den tid.

re:member

annonselenke
Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 25,37%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.466 Totalt kr 16.466,-
Årsgebyr: 0 kr

Vi ønsker også å applaudere kortutsteder av re:member, EnterCard som viser at de ønsker å strekke seg for å stadig tilby bedre produkter til sine kunder! Det gjør godt for å se at flere der ute har stort fokus på kundeopplevelse og produktkvalitet.

Slik fungerer det: søker du om re:member Mastercard via vår gratistjeneste og søknaden godkjennes av re:member så får du Trygghetspakke i ett år (valgfritt). Forsikringen fornyes automatisk etter ett år, men du kan selv si opp avtalen før den tid. Du aktiverer Trygghetspakken i re:member sin nettbank etter du har fått godkjent søknad om kredittkort

 

Testerne mener: – Gratispakken gjør kortet enda mer komplett

Tilbudet om gratis Trygghetspakke kommer i tillegg til inkluderte reise- og avbestillingsforsikring, dermed anser testerne kortproduktet som et enda mer komplett produkt. Det kan være enda rimeligere og tryggere å være forbruker når du velger å betale med re:member kortet, og det kan spare deg for ubehagelige kostnader. re:member blir også et bedre reise -og feriekort, samt bedre til kjøp av varer på nett eller i butikk. Dermed seiler kortet opp som testvinner også i kategorier som Kredittkort med inkluderte gratisforsikringer. Kortet er i tillegg kåret til Beste kredittkort 2018 av testerne. I denne sammenhengen er det verdt å nevne at re:member-kortet har inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse på all bruk, enkel renteberegning ved utsatt betaling og kredittkortet har ikke etablerings- , års- eller kjøpsgebyr.

Visste du at?

Kredittkorttesten.no, en del av Testerne.no har testet og sammenlignet kredittkort siden 2012, med et ønske om å bidra til at du finner kredittkort som passer best til dine behov og ønsker. Vi blir brukt som eksperter på kredittkort av ulike mediehus. Kredittkorttesten er en forbrukerorientert og gratis nettjeneste for deg som bruker. Over 600.000 nordmenn benytter seg årlig av våre tjenester.

Mer om forsikringspakken og dens vilkår:

Forsikringen er valgfri, belastes én gang per år og gjelder i 365 dager fra bestilling. Bestiller du kredittkortet via oss er forsikringen gratis første året. Forsikringen fornyes automatisk hvert år, men du kan si den opp når som helst.

A) Identitetstyveri
Forsikringen omfatter hjelp til å forebygge, oppdage og begrense identitetstyveri, samt kostnader til juridisk bistand ved oppstått identitetstyveri. Det er ingen krav til bruk av kort for at ID-tyveriforsikring skal være gyldig. Du får ubegrenset telefonassistanse (hjelp til å oppdage og begrense ID-tyveri), med egenandel på 0 kr. Trygghetspakken dekker juridisk bistand opp til 1 million kroner, med en egenandel kr. 4.000. Se fullstendige vilkår i del 1A.

B) Egenandel ved leiebilforhold
I følge Europeiske.no er det hvert år over 2000 nordmenn involvert i trafikkuhell på ferie. Forsikringen dekker egenandel på leiebil (til privat bruk), med inntil kr 25 000 pr skade ved kaskoskade eller tyveri av kjøretøyet. Det gis erstatning for opptil to skader per år, men maksimalt 50 000 kr per år. Testerne ser positivt på at du som forbruker kan spare betydelige penger i egenandel ved skade og ved at du slipper å kjøpe egenandelsforsikring hos bilutleier. Man kan gjentatte ganger lese i media om at kan være en unødvendig kostbar affære. Husk at hele leien må være betalt med kredittkortet for at forsikringen skal være gyldig. Se fullstendige vilkår i del 1B. Forsikringen gjelder både i Norge og utlandet.

C) Uhell etter varekjøp
I vilkårene står det at «Forsikringen omfatter tap av eller skade på varen på grunn av en plutselig ytre begivenhet». Testerne poengterer at dette er en typisk forsikringsordlyd forsikringsaktører benytter, som vil si over et relativt kort tidsrom og ved såkalt tilfeldighet. Denne ordlyden er en forholdsvis ordinær formulering i forsikringers vilkår.
Våre testere stiller seg veldig positive til at det er 0 kr i egenandel. Trygghetspakkens «Uhell etter varekjøp» kan komme godt med, spesielt med tanke på at SSB mener vi betalte 2,3 milliarder kroner i reparasjon av datamaskiner og varer til personlig bruk i 2015 (hvor mye av dette som gjaldt innen 90 dager har vi ikke funnet tall på). Husk at forsikringen gjelder kun for varekjøp over kr 1 000 pr stk – og varen må selvsagt være betalt med kredittkortet re:member. Merk deg også at forsikringen gjelder fra det tidspunkt varen er kjøpt og i 90 dager. Forsikringen dekker reparasjonskostnaden for varen, men hvis reparasjon ikke er mulig dekker forsikringen kostnaden for tilsvarende vare. Forsikringen er begrenset til beløpet som er belastet kredittkortet ved kjøpstidspunkt for varen, maksimalt kr 20 000. Maksimal erstatning per år er begrenset til kr 40 000 per kortkunde. Se fullstendige vilkår i del 1C.

Merk deg følgende begrensninger og krav i forsikringspakken

re:member skriver at Trygghetspakken er en ekstra trygghet om du blir utsatt for ID-tyveri, må betale egenandel etter å ha skadet leiebilen eller får en skade på en vare du nettopp har kjøpt. Dette er testerne enig i og derfor synes vi det er fantastisk at du kan få denne pakken gratis via oss! Vi ønsker allikevel at du merker deg blant annet følgende begrensinger og krav i Trygghetspakken.

Identitetstyveri
Forsikringen inkluderer ubegrenset telefonassistanse fra spesialister på ID-tyver. Og blir du rammet skal du få hjelp til å renvaske din egen identitet og tilgang til juridisk bistand for inntil 1 million kroner, men ved juridisk bistand vil det påløpe en egenandel på 4 000 kr. Merk deg følgende begrensninger:

 • Identitetstyveri er definert som «situasjoner der en tredjemann, uten ditt samtykke, benytter seg av ditt identifikasjonsbevis for å begå svindel eller kriminell handling.»
 • Forsikringen dekker ikke identitetstyveri som følger av grov uaktsomhet (definisjon)
 • Erstatning gis ikke for identitetstyveri som er oppstått før forsikringstiden
 • Forsikringen dekker ikke tap som følge av identitetstyveriet, inkludert tap av data, bilder etc..

Egenandel ved leiebilforhold
Hvis du leier bil og leiebilen blir skadet eller stjålet, skal denne forsikringen dekke egenandelen som må betales til utleiestedet med inntil 25 000 kr per skade. Merk deg følgende krav:

 • Leiebilen må være betalt fullt ut med re:member Mastercard
 • Leiebilforholdet må stå i kortholders navn – andre sjåfører er dekket, men de må være spesifisert i leiebilavtalen
 • Leieavtalen er inngått med et offentlig registrert bilutleiefirma
 • Leiebilen må ha kaskoforsikring
 • Leiebilen kan være leid i maksimum 31 dager

Uhell etter varekjøp
Dersom du kjøper noe som blir ødelagt, skadet eller stjålet innen 3 måneder (90 dager) fra kjøpet, gir forsikringen deg erstatning for reparasjon eller tilsvarende vare. Forsikringen erstatter inntil 20 000 kr per skade for varer over 1 000 kr og som er betalt 100 % med kortet. Her oppfordrer vi deg til å merke deg tidsperioden forsikringen er gyldig, samt maksimal dekningssum. Og selvsagt at hele varen må være betalt med re:member. Testerne merker seg også disse begrensningene:

 • Noen varer dekkes ikke av forsikringen. Eksempler er mobiltelefoner, levende dyr og planter, smykker eller edelstener, sølv eller gull, kunstverk og samleobjekter
 • Tap eller skade på varen må ha skjedd på grunn av en såkalt plutselig ytre begivenhet
 • Kosmetiske skader som riper eller misfarging dekkes ikke

re:member

annonselenke
Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 25,37%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.466 Totalt kr 16.466,-
Årsgebyr: 0 kr

Se fullstendige forsikringsvilkår her.

Testerne merker seg – Husk dette:

Vennligst les nøye gjennom forsikringsvilkårene for å forstå forsikringens fullstendige dekninger, sikkerhetsforskrifter, unntak og vilkår her. Det er valgfritt å ha forsikringspakken, og gratis det første året hvis du skaffer deg kortet via oss. Vær OBS på dette:

– Leiebil må være betalt 100 % med re:member kredittkort. Leiebilforholdet må stå i kortholders navn, vare i maksimum 31 dager og leiebilen må ha kaskoforsikring

– Dekningen «Uhell etter varekjøp» gjelder selvsagt kun om du har betalt 100 % av varen med kredittkortet. Vær OBS på at den gjelder opp til kun 90 dager fra og med kjøpsdato, inntil 20 000 kr per skade og kun varer som koster over 1 000 kr. Dekker blant annet ikke mobiltelefon, smykker, kosmetisk skade

– Identitetstyveriforsikring: som Nettvett.no så godt poengterer, man forsikrer seg for konsekvensene etter en hendelse, ikke mot at selve hendelsen inntreffer. Opplever du ID-tyveri med påfølgende svindel kan forsikringen tilby bistand. Nettvett.no mener også at en slik forsikring er positivt og har nytteverdi da vi ikke har tilbud om et støtteapparat fra myndighetene. Ifølge en undersøkelse i 2016 og 2017 av Skatteetaten, Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) og Respons Analyse opplevde omkring 4 % av oss ID-tyveri. Det betyr at nesten 150 000 nordmenn har opplevd at noen har benyttet deres identitet til å begå straffbare handlinger i løpet av de to siste år!

Trygghetspakken fra re:member kredittkort leveres i samarbeid med forsikringsselskapet AmTrust International Underwriters DAC (AIU). Forsikringen og skadeoppgjør administreres av Affinion og Crawford & Company på vegne av AmTrust Nordic.

Fullstendig forsikringsvilkår med forsikringsbevis.

Hvis uhellet har skjedd

Har du allerede Trygghetspakken og trenger å melde en skade kan du velge den forsikringen det gjelder nedenfor.

Ved Identitetstyveri (ID-tyveri)
Ved ID-tyveri eller mistanke om ID-tyveri må du først og øyeblikkelig kontakte Affinion på telefon:
66 98 66 09 (åpent hele døgnet).
Affinion skal veilede deg i forhold til hva du må gjøre og eventuelt sende deg et skadeskjema dersom de vurderer at det er behov for det eller om du ønsker det.
Affinion International AS
PB. 185,
1377 Billingstad.
Last ned skadeskjema for identitetstyveri

Egenandel ved leiebilforhold og Uhell etter varekjøp
Send skademelding til Crawford & Company, som håndterer skader.
Last ned skjema for skademelding – Egenandel ved leiebilforhold
Last ned skjema for skademelding – Uhell etter varekjøp

Send skademelding til følgende adresse:
Crawford & Company
Postboks 133
1300 Sandvika

Har du ytterligere spørsmål om skademeldingen, vennligst ring Crawford & Company på telefon: 67 55 25 00 eller per e-post: company@crawco.no.

Kilder:
Finans Norge og Finans Norge, Norsis, Nettvett.no, SSB og remember.no

Merket med: , , , , , , , , , ,
Skrevet i Forsikringspakke, Kredittkort, Reiseforsikring, remember, Test av kredittkort, Trygghetspakke

Google Pay eller Apple Pay? Sistnevnte kan gi rentesmell

Google Pay i Norge

Apple Pay og Google Pay er en suksess for bankene som er med i betalingstjenestene, men du som forbruker risikerer å få en kostnadsoverraskelse fra over halvparten av kredittkortene tilgjengelig i Apple Pay. Bare kortene fra Nordea og Sbanken kommer her godt ut. Testerne mener i sin helhet at Google Pay kommer bedre ut som betalingstjeneste enn Apple Pay. Google Pay er mer tilgjengelig som betalingsløsning og vil ha et større og mer variert antall tilbydere for sin betalingstjeneste.
Få kredittkort tilgjengelig i Apple Pay – Google Pay kommer betydelig bedre ut

Apple Pay ble tilgjengelig i juni og betalingstjenesten har fått mye oppmerksomhet i media. Det samme har Google Pay fått etter sin Norgeslansering i starten av måneden. Både Apple Pay og Google Pay har egenskaper som kan gjøre hverdagen vesentlig enklere for forbrukerne ved at de enkelt kan erstatte lommeboken og fysiske betalingskort. Betalingstjenestene gjør kjøp i butikk, netthandel og i apper enklere for forbrukerne. Men når det gjelder kredittkort i Apple Pay er det fortsatt kun kortene til Santander Consumer Bank, Sbanken og Nordea i dagens norske marked som er tilgjengelig. Til forskjell har Google Pay allerede ved lanseringen i Norge med seg et større antall banker og korttilbydere for betaling i terminal, i tillegg har flere banker erklært at deres kunder vil få tilgang til betalingstjenesten i løpet av kort tid. Og betaler du med Google Pay på nett eller i app kan du velge blant mange kort. Testerne liker Googles åpne holdning til tilbydere, noe som gagner forbrukeres valgmuligheter og brukervennlighet.

– Fra og med nå kan brukere koble sine kreditt- og debetkort fra de bankene vi har et samarbeid med til Google Pay én gang, for å utføre trygge, raske og smidige betalinger i flere millioner steder i Norge og rundt i verden. Norge blir det 25. landet i verden der Google Pay tilbyr en friksjonsfri måte å utføre betalinger på», sier Florence Diss, Googles ansvarlige for Commerce Partnerships i EMEA til Testerne.no.

Testerne merker seg også at blant annet storbanken DnB samt bankene i SpareBank 1 og Eika holder seg utenfor begge betalingstjenestene, noe som kan virke lite kundevennlig selv om de tilbyr Vipps til sine kunder.

Gebyrfri bruk og samme vilkår som annen betaling

Ingen av bankene hvor man kan betale med Apple Pay og Google Pay oppgir at de har noen egne gebyrer for bruk av betalingstjenesten alene. Det er heller ikke noen fordeler ved de forskjellige kredittkortene som bortfaller ved bruk. Blant annet opplyser Santander og Nordea til Testerne at betaling i Apple Pay regnes som varekjøp, som vil si at det er gebyrfritt ved bruk i Norge, samt at ingen fordeler bortfaller. Testerne merker seg at om du betaler i utenlandsk valuta påløper et valutagebyr på omkring 1,75 %, men dette er vanlig ved kjøp i utenlandsk valuta. For selve bruken av betalingstjenestene er det derfor ingen banker som har noen spesielle endringer i vilkårene for sine kredittkort.

Når det gjelder Apple Pay finnes det likevel en del ulemper slik den tilbys i dagens marked. Kortutvalget er lite og ved over halvparten av kredittkortene som er tilgjengelig med Apple Pay kan man få en rentesmell. Santander opplyser at kredittkortene Gebyrfri Visa, Flexi Visa, Santander Red og Manchester United Visa kan knyttes opp mot Apple Pay. Nordea har to kredittkort tilgjengelig med Apple Pay, i tillegg til deres debetkort. Sbanken har også et kredittkort tilgjengelig for Apple Pay og et debetkort. Det vil si at det er totalt kun 7 tilgjengelige kredittkort for Apple Pay. Av disse kan hele 4 kredittkort gi deg en renteoverraskelse.

4 av 7 kredittkort kan gi deg renteoverraskelse i Apple Pay – Nordea og Sbanken kommer godt ut

For 4 av 7 kredittkort i Apple Pay faller det reklamerte rentefritaket bort hvis man ikke betaler hele det fakturerte beløpet innen forfallsdatoen. Det vil si at renten vil løpe allerede fra dagen man gjorde varekjøpet. Dermed kan man risikere å sitte igjen med uforutsette store låneutgifter etter kort tid. Med disse kredittkortene er det derfor viktig å betale tilbake alt man skylder innen første fakturaforfall, hvis ikke kan man få renteoverraskelse. Denne rentepraksisen sier Nordea og Sbanken de ikke har.

– Våre renter løper kun på det beløpet som ikke blir betalt ved første ordinære forfall. Det er altså enkel renteberegning vi har. Sier Christian Steffensen til Testerne, Kommunikasjonsdirektør i Nordea.

Testerne har i over seks år vurdert en rekke kredittkort, både fordeler og ulemper samt den reelle kostnaden ved bruk. Og vi har blitt brukt som eksperter på kredittkort av ulike mediehus. Vi ser at ved bruk av alle Santanders kort kan du risikere en renteoverraskelse dersom ikke hele regningen blir betalt ved forfall. Banken reklamerer med 50 dagers rentefri betalingsutsettelse, men rentefritaket faller bort om du ikke tilbakebetaler innenfor rentefri periode. Dette kan være en forvirrende og lite opplagt rentepraksis for forbrukerne. Finansavisen og Testerne skrev en større sak om bortfall av rentefritak tidligere i år.

Over halvparten av de relativt få kredittkortene Apple Pay for tiden har tilgjengelig i Norge kan derfor by på utfordringer for forbrukerne som benytter seg av denne betalingstjenesten hvis man ikke er påpasselig med å lese vilkår og betingelser for de kredittkortene man velger.

Flere banker vil bli med i Google Pay

Testerne ser at brukerne av Google Pay også har mulighet til å legge inn lojalitet- og kundekort av ulike slag i appen, slik at man ikke går glipp av kundefordeler når man betaler. I tillegg til de andre fordelene de måtte få fra sitt betalingskort. Dette er en fin og enkel løsning for å kombinere kjøpsfordeler for forbrukerene. Google opplyser til Testerne at i tillegg til bankene som var klare på lanseringsdatoen i starten av måneden, vil også Danske Bank komme til å inkludere sine bankkort i Google Pay og at Google Pay-betaling i butikk dermed vil bli mulig også for deres kunder snart.

– Vi er i samtale med flere andre norske partnerbanker, og målet er å gjøre Google Pay tilgjengelig til så mange forbrukere som mulig, sier Google til Testerne.

Merket med: , , , ,
Skrevet i Apple Pay, betalingstjeneste, Google Pay, Kredittkort

Tips: handle smart på Black Friday

Sjekk priser flere steder og bruk kredittkort smart

Hvis du handler smart kan du gjøre svært gode kupp på årets Black Friday og dermed spare mange penger. Men hvordan kan du egentlig handle smart på Black Friday? Og dermed få de beste prisene? Sjekk priser og og bruk betalingskort lurt, så kan du få de beste prisene på Black Friday. Her er noen tips for hvordan.


Smart handel på Black Friday | Rabatt med kredittkort

Sjekk flere butikker og før-prisen

Testerne anbefaler deg å vær obs på at butikker kan skru opp prisen rett før Black Friday, slik at før-prisen blir høyere og dermed blir ikke salgsprisen like god som det kan se ut. Sjekk ut pris-historikk hos for eksempel Prisjakt.no, og sjekk priser i flere butikker før du kjøper slik vet du at du faktisk får en veldig god pris.

Få rabatt oppå rabatten med kredittkort

Betaler du med kredittkort som gir rabatter kan du få rabatt oppå rabatten, eller dobbel rabatt om du vil. Det betyr at du får rabatt fra kredittkortet i tillegg til salgs-prisen i butikk. Hvorfor ikke være smart når vi handler når det er så enkelt? Testerne mener det er best å betale med gebyrfrie kredittkort som har rentefri betalingsutsettelse  – Slik at det ikke koster deg noe så lenge du tilbakebetaler ved forfall. Se hvilke kredittkort som tilbyr rabatt i butikkene du skal handle:

Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 20,43%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.596 Totalt kr 16.596,-

Men husk

Hvis du betaler Black Friday-kjøpene med kredittkort uten års- og etableringsgebyr så pass på å tilbakebetale før de rentefrie dagene utløper, så vil det ikke koste deg noe i gebyr eller renter.


PS: mange butikker starter allerede i starteren av uken med sine Black Friday-tilbud.Følg oss gjerne i sosiale medier og få supre sparetips for din privatøkonomi!

Testerne på facebookTesterne på InstagramTesterne på Google+Testerne på Linkedin

Merket med: , , , , ,
Skrevet i Cashback, Forsiden, Kredittkort, Rabatter, Test av kredittkort

Kjør bil med rabatter i høst

Er bilen kun en nødvendighet for deg eller en lidenskap? Uansett det går fort mye tid og penger med til bilhold. Testerne har sett nærmere på kortene i rangeringene for å se hvilke kredittkort som gir rabatt på kjøp av bil, bilpleie, motor og tilbehør samt drivstoff i høst. Ett av kortene vi undersøkte tilbyr 6 % rabatt på det meste innen bil i oktober, inntil 5 000 kr. Testerne ser også nærmere på kort som tilbyr rabatt på drivstoff og ved handel på bensinstasjoner året rundt.


Rabatt ikon


Kortene har ikke års- eller etableringsgebyr og er gebyrfritt ved varekjøp. Kortene tilbyr også rentefrihet på inntil 50 dager, men husk at det er lurt å betale hele fakturaen fra kredittkortet ved første forfall så du unngår renter og får kun fordeler/rabatter.

6 % rabatt – Hvilke kort kan du spare mest penger med?

Høsten er her med glatte veier, uforutsigbare kjøreforhold og behov for mer bilpleie. Trenger du bil, reparasjon, service, bilutstyr, dekk eller bildeler? I så fall kan det være lurt å betale med Ikano Visa i oktober. Kortet gir maksimalt 5 000 kr i månedsrabatt per kalenderår som ved bilrabatten på 6 % tilsvarer kjøp opptil i overkant av 83 000 kr. Det er ikke begrensning i antall kjøp, men rabatten gjelder kun denne måneden. Du finner oversikt over hvilke steder lenger ned i artikkelen.

Ikano Visa

annonselenke
Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 21,92%, kr 20.000 o/12 mnd. Kostnad kr 2.102 Totalt kr 22.102,-
Årsgebyr: 0 kr


Rabatt på drivstoff og kjøp på bensinstasjoner

Hvis du kjører bil, kan det være mye penger å spare ved å bruke et bensinkort eller drivstoffkort. Bruker du et av de beste kortene, kan du spare mye penger hvert år per kort på drivstoff og alt av varekjøp på bensinstasjoner. Her er kredittkortene i testen som gir deg som forbruker fordeler. Les gjerne mer om våre kriterier for utvalget, og hvordan vi tester og sammenligner kredittkort under tabellen.

Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 25,37%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.466 Totalt kr 16.466,-


Tankefeil-forsikring

Noen kredittkort tilbyr også såkalt tankefeilforsikring. Testerne anbefaler deg å lese vilkårene for dette grundig. Vi merker oss at den gjelder når kortet benyttes 100 % til betaling ved fylling av drivstoff, og du må fylle minst 20 liter eller 5 kg gass per gang. Forsikringsbeskyttelsen gjelder f.o.m. første fylling med kortet og deretter i 60 dager. Ved hver ny fylling forlenges forsikringsbeskyttelsen med en tilsvarende periode.

Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 25,37%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.466 Totalt kr 16.466,-

 

Og husk: ikke la det påløpe renter hvis du kan unngå det

Vi anbefaler deg å tilbakebetale all benyttet kreditt ved forfall så du kan få rentefrihet på inntil 50 dager. På denne måten oppnår du rabatt på kjøpene uten rentekostnader.


Rentefritt ikon

Mer om testen og kortene

Kredittkortene oppfyller testernes objektive vilkår Blant annet ved at kredittkortene er landsdekkende, ikke har etableringsgebyr, årsgebyr eller fast månedsavgift og at de er gebyrfrie å handle med. De har heller ikke et krav til medlemskap eller kundeprogram.

Hva betyr 6 % rabatt på bil og tilbehør med Ikano Visa?

Bil og tilbehør er en såkalt månedsrabatt hos Ikano Visa i oktober. Total månedsrabatt per år er satt til maksimum 5 000 kroner. Ikano Visa har ikke månedsbegrensning utover årsbegrensningen. Testerne merker seg at banken definerer inn et godt utvalg steder hvor kortet gir rabatt. Vi merker oss samtidig at rabatten i bransjen bil og tilbehør her ikke gjelder drivstoff. Rabattene ser du på hver relevant transaksjon og kontinuerlig på Min Side hos Ikano. Banken informerer om at du også vil få en oversikt på fakturaen som sendes ut fra den i november. På Ikano Visa sin nettside har de følgende oversikt over steder du som Ikano Visa-kunde får rabatt hvis du betaler med kredittkortet (brukerstedsgruppene, MCC-Merchant Category Code som inngår i bransjen de har definert som Bil og tilbehør). Det er basert på disse bransjekodene at Ikano Visa foretar rabattberegningene:


Brukerstedsgrupper – Bil og tilbehør MCC
Rens og polering 2842
BTB biltilbehør og nye deler til bil 5013
Bilforhandler – Salg, service, reparasjon 5511
Bilforhandler – Brukte biler 5521
Biltilbehørsforhandler 5531
Dekkforretning 5532
Reservedel og tilbehør 5533
Forhandler av biltilhengere 5561
Husbilforhandler 5592
Bilopphugger og kranbiler 5935
Karosseri reparasjon 7531
Dekk reparasjon og regummiering 7534
Billakkering 7535
Bilreparasjon (ikke forhandler) 7538
Bilvask 7542
Kranbil 7549
Automobil org. 8675


Testerne ønsker deg en hyggelig bilhøst!Følg oss gjerne i sosiale medier og få tips om privatøkonomi!


Testerne på facebookTesterne på InstagramTesterne på Google+Testerne på Linkedin

Merket med: , , , , , , , , ,
Skrevet i Bensinkort, Cashback, Kredittkort, Rabatter

Slik kan du unngå unødvendig rentekostnad!

Tips for hvordan du kan kutte i unødvendig lånekostnad

Nå er høsten her og hva er da bedre enn å kvitte deg med unødvendig lånekostnad som dyre små lån og kredittkortgjeld? Lån billigst mulig ut i fra når og hva du trenger pengene til, og hvordan lån som er tilgjengelig for deg.


Brukte du litt for mye penger i sommer, eller av annen grunn har kreditt du betaler unødvendig høy rente og gebyrer på? Eller har du andre dyre lån fra eksempelvis oppussing? Da kan det ofte være lurt å refinansiere denne. Helst refinansier med sikkerhet i bolig som da kan gi deg bedre rent. Om du ikke kan eller vil det kan du refinansiere uten pant. Da får du ofte både bedre rente og færre gebyrer. Det gir deg også muligheten til å skaffe deg en mer oversiktlig økonomi med et mindre antall lån og avdrag å forholde seg til i hver måned.
Benytt deg av fordelene i kredittkort og vær smart med tilbakebetalingen!

Mange kredittkort i dagens marked har både rabatter og rentefritak i perioder gjerne opptil 45 eller 50 dager, samt ingen års- eller kjøpsgebyr. Rentefritak betyr at man kan få 50 dagers rentefri betalingsutsettelse på den kredittkortgjelden man har. Det vil si at man for eksempel på ferie kan benytte seg av kredittkort uten at man pådrar seg renteutgifter på den utestående summen på kortet og oppnår rabatter. Det samme gjelder for eksempel kjøp og utgifter til oppussing. Men lar du det gå over den rentefrie perioden før du tilbakebetaler og lar renten påløpe over tid, kan du sitte igjen med en stor rentekostnad. Hvis du kan så anbefaler vi deg å tilbakebetale innenfor rentefri periode.


Ikke ment som langsiktig lån

Testerne anbefaler deg å ikke bruke kredittkort som langsiktig lån. For det første er den effektive renten for kredittkortgjeld en god del høyere enn mange andre typer lån. Kredittkortrenten varierer også selvsagt mellom de forskjellige kortene. Men mange kort både de med rabatter og uten har ofte høy rente for de som ikke betaler innen forfallsdatoen. Den effektive renten for disse kortene ligger gjerne rundt 21 % til 25 %, men den kan også komme helt opp i over 30 %. Effektiv rente kan beskrives som den nominelle renten pluss alle gebyrer og andre kostnader på lånet/kreditten. Ukontrollert bruk av kredittkortet om det er til ferie, utlegg eller shopping for å oppnå rabatter uten at man tilbakebetaler innen forholdsvis kort tid, kan derfor fort bli en dyr affære. I tillegg er det viktig å være klar over vilkårene som gjelder for kredittkortet man har. For noen få kort faller det reklamerte rentefritaket bort hvis man ikke betaler hele det fakturerte beløpet innen forfallsdatoen. Det vil si at renten løper allerede fra første dag. Dermed kan man risikere å sitte igjen med uforutsette relativt store låneutgifter etter kort tid hvis man bruker kredittkort som lån over tid. Det er derfor lurt å betale tilbake alt man skylder innen kort tid, ideelt sett alt innen første fakturaforfall. Renten som påløper i krone og øre i en kortere periode er ikke det helt store, men lar du månedene gå kan rentekostnaden din bli høy.

Kredittkort er ikke ment å bruke til å dekke langsiktig lånebehov. Vi anbefaler å tilbakebetale innenfor rentefri periode, sier samfunnsøkonom i Testerne, Lars Jacob Balchen Dale.


40.000 kr i ett halvt år kan koste deg 4.000 kr ved utsatt betaling

Hva kan så skje hvis man ikke er påpasselig med kredittkortgjeld etter rentefri betalingsutsettelse? Sett at man i et halvt år har en utestående sum på 40.000 kr med et kredittkort med 22 % nominell rente hvor man betjener det kun ved å betale en minstebetaling på 3 % hver måned av totalgjelden. Da vil rentekostnaden alene komme på mer enn 4.000 kr i løpet av disse seks månedene.

Selv om man skulle betale regelmessig, men utsetter betaling over en lengre tidsperiode vil også rentekostnaden fort bli høy. En gjeld på 30.000 kr på et kredittkort som har en nominell rente på 22 %, vil gi en rentekostnad alene på over 3.600 kr forutsatt at man tilbakebetaler i løpet av ett år med tolv like store månedlige beløp. Derfor er det viktig å prioritere en hurtig nedbetaling av slike kredittlån.

Refinansiere?

Hvis man ikke evner å betale tilbake all kredittkortgjeld innen den rentefrie perioden eller forholdsvis kort tid etter, kan man prøve andre metoder. Et godt alternativ kan være å refinanisiere lånet for eksempel ved å sette det inn i boliglånet som har en betydelig lavere rente hvis dette er mulig. Mange banker tilbyr også refinansieringslån til sine kunder. Kredittkortgjeld har ofte den høyest renten av de lånene som er tilgjengelig på dagens marked, dog finnes det noen svært dårlige forbrukslån med høyere rente. For refinansieringslån er renten gjerne betydelig lavere. Den effektive renten på disse lånene er gjerne på mellom 14 % og 18 %, mens den på kredittkortlån derimot ofte er på minst 21 %. Dermeder det mulig å redusere låneutgiftene betydelig ved å refinansere kredittkortlån over i et annet lån med bedre betingelser.
Mulige fordeler og ulemper

Ulempene ved refinansiering i bolig er at for slike lavrente-lån eksisterer det ofte strengere vilkår for godkjennelse av lånesøknad, og behandlingstiden tar lenger tid. Disse vilkårene kan for eksempel inkludere høyere inntektskrav. Bankene har også ulike krav til hva lånet kan brukes til. Men uansett skal alle kredittilbydere ha seriøse krav til godkjennelse, som inntektskrav, ingen betalingsanmerkninger eller ingen aktive inkassokrav med mer. Det gjelder også refinansieringslån med høyere rente. I tillegg kan en del banker som tilbyr refinansieringslån under bolig ha høye alderskrav til potensielle lånekunder, helt opp til 30 år. Alderskravet hos utlånere av refinansieringslån med høyere rente har varierende alderskrav, men kan ha noe lavere minimumskrav. Noen boliglånsbanker krever også at man må har vært kunde hos dem i et visst antall år. Derfor oppsummerer Testerne det gjerne slik: lån billigst mulig ut ifra når og hva du trenger pengene til og hva som er tilgjengelig for deg.

Kan være sannsynlig med høyere rente fremover, tåler økonomien din det?

En del eksperter, Statistisk sentralbyrå og Norges Bank forventer høyere rente i løpet av høsten – Tåler du økt rente? Les hva testerne skriver om dette i Styringsrenten uendret, men tåler du økt rente? Her er noen generelle tips:

✅ Vær forberedt på renteøkning og sjekk om du tåler økt rente på dine lån

✅ Fast eller flytende rente?

✅ Bytte bank/utlåner?

✅ Rydd opp i økonomien din, gjør smarte forberedelser og lån billigst mulig

✅ Ikke lån mer enn du kan betjene, også ved økt rente

✅ Om mulig kan det være lurt å betale ned gjeld med høy rente før gjeld med lavere rente
📌 Husk at det er lurt å betale ned dyrest gjeld først. Og om du trenger å låne penger så forsøk å låne billigst mulig. Ingen vil betale denne renten til banken over lengre tid hvis det kan unngås: eks: nom.rente 14,9%, eff.rente 18,35%, 65.000,- o/5 år, etabl.gebyr 950,- Kostnad 32.784,- Totalt 97.784,- Løpetid 1-5 år

Merket med: , , , ,
Skrevet i Ukategorisert

Hvilket kredittkort har lavest kredittkostnad?

Testerne våre har testet og sammenlignet kredittkort uten årsgebyr og som har gebyrfrie varekjøp ved å se på kredittkostnaden som påløper hvis du ikke tilbakebetaler innenfor rentefri periode.


Pass på – Ikke alle kort gir rentefri utsettelse på all bruk og kostnaden etter kan bli høy!

Vi anbefaler at du tilbakebetaler all benyttet kreditt ved fakturaforfall, da slipper du rentekostnad på minimum varekjøp. De fleste kredittkort gir rentefri utsettelse kun på varekjøp, men noen gir det på all bruk (som varekjøp, kontantuttak og regningsbetaling). Testerne har laget en oversikt over hvilket bruk som gir rentefri betalingsutsettelse hos de ulike kredittkortene. Vi har også rangert kort basert på lavest opplyst kredittkostnad ved utsatt betaling over 12 måneder.

Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 25,37%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.466 Totalt kr 16.466,-


Våre krav til kredittkortene

Noen av testernes kriterier for kredittkortene som er med i testen:

– de er landsdekkende og representative, er alle uten etableringsgebyr og års- og faste månedsavgifter og de er gebyrfrie å handle med. Samt har de ikke et krav til medlemskap eller kundeprogram. Det er forsøkt å foreta et utvalg av kortene som anses mest aktuelle for den gjennomsnittlige forbruker. Kort med høye inntektskrav, forvirrende rentepraksis, høye administrasjonsgebyrer eller andre lite forbrukervennlige vilkår er utelatt. Testerne ønsker samtidig å gjøre deg oppmerksom på at det finnes mange flere kredittkort i det norske markedet.

Vi anbefaler deg å betale med kort som gir deg best pris og lavest kostnad. Betaler med kredittkort så velg kort som gir deg rentefri betalingsutsettelse samt tilbakebetal innenfor denne perioden. Da kan du oppnå besparelser og andre fordeler, men unngå kostnad.

Merket med: , , ,
Skrevet i kostnad, Kredittkort, Rente, Rentekostnad, Test av kredittkort

Var du uheldig i ferien? Dette kan dekkes av reiseforsikringen i kredittkort

I følge Finans Norge meldes det årlig rundt 300.000 reiseskader til forsikringsselskapene og erstatningssummene ligger tilsammen på rundt 2 milliarder kroner per år. Ni av ti nordmenn kjøper reiseforsikring før de skal på utenlandsreise, ifølge Forbrukerrådet. Men flere og flere betaler også reisen sin med kredittkort som har inkludert reise- og avbestillingsforsikring, men mange er ikke klar over om eller når de dekkes av reiseforsikringen. Og at en faktisk kan ha krav på penger fra forsikringsselskapet.

 

 

Du risikerer å gå glipp av forsikringspenger

"Ikke gå glipp av forsikringspengene du kan ha krav på. Var du uheldig i ferien så sjekk om skaden eller uhellet dekkes av forsikringen din, enten du har kjøpt reiseforsikring eller har forsikring i kredittkortet du betalte reisen med."

– Lars Jacob Balchen Dale, Samfunnsøkonom og skribent i Testerne

Nå er ferien over for mange av oss og hvis det oppstod uhell eller skader i ferien din er det lurt å ta en sjekk av om reiseforsikringen din dekker dette. Reiseforsikring gir ferierende en trygghet når man er ute og reiser. Dette sikrer en økonomisk mot uforutsette hendelser på reise og ferie, som for eksempel tyveri eller utgifter til helsehjelp. Erstatningene i de fleste forbrukerforsikringer har flatet ut det siste året, men har fortsatt å øke på reise. Økningen mener Finans Norge skyldes økt reisevirksomhet, spesielt blant eldre, og mange sykdomstilfeller. Testerne peker også på større bevissthet blant forbrukere rundt viktigheten av å være forsikret på reise, samt å melde ifra om krav. Samtidig er det fortsatt mange som ikke er klar over at de er dekket, og melder derfor ikke fra til forsikringen. Dermed går en del glipp av forsikringspengene.

 

Ikke klar over at man er dekket av forsikringen

Fortsatt er det nok betydelige mørketall på uhell og skader hvor forbruker faktisk har krav på penger fra forsikringsselskap, men hvor kunde ikke melder ifra fordi en ikke er klar over at man er dekket. Og kanskje spesielt når det gjelder forsikring inkludert i kortet man betalte reisen med. Men husk at minst halvparten av de totale reisekostnader må ha blitt betalt med kredittkortet som tilbyr inkludert reise -og avbestillingsforsikring for at den skal være gyldig.

"Vi har ikke tall på dette hos oss. Men det er sikkert en del som ikke er klar over dette.»

Sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge til Testerne.

Henrik Ebne, pressekontakt i Forbrukerrådet sier til Testerne at det er mange som er overforsikret fordi de har både reiseforsikring og har forsikringer inkludert i kredittkort hvis minst halvparten av totale reisekostnader er betalt med kortet. «Mange tror også at «helårsreiseforsikring» betyr at man kan reise og være borte hele vinteren, f.eks. pensjonister i Spania, men reiseforsikringer dekker mye kortere».

 

Stadig mer vanlig at man er dekket av forsikring i sitt kredittkort

Flere kredittkort, både med og uten årsgebyr i dagens norske marked tilbyr altså reise- og avbestillingsforsikring til sine kunder hvis man har betalt minimum 50 % av reisekostnadene med kortet. Et eksempel på en slik kostnad kan være kjøp av flybilletter. På tross av dette er mange av oss ikke klar over om eller når vi faktisk har krav på penger fra kortets forsikringsselskap. Du kan være dekket av kredittkortets reiseforsikring ved skade og/eller uhell, men melder du ikke ifra til kortets forsikring går du glipp av pengene.

Testernes kriterier for kortene med reiseforsikring som er med i testen er:

– at de er landsdekkende og representative, er alle uten etableringsgebyr og års- og faste månedsavgifter og de er gebyrfrie å handle med. Samt har de ikke et krav til medlemskap eller kundeprogram. Det er forsøkt å foreta et utvalg av kortene som anses mest aktuelle for den gjennomsnittlige forbruker. Kort med høye inntektskrav, forvirrende rentepraksis, høye administrasjonsgebyrer eller andre lite forbrukervennlige vilkår er utelatt. Testerne ønsker samtidig å gjøre deg oppmerksom på at det finnes mange flere kredittkort i det norske markedet.

 

Dette kan dekkes av reiseforsikringen i kredittkortet ditt

Vi har derfor sett nærmere på forsikringsvilkår og dekning i ulike kredittkort, og sammenlignet noen av disse for å se på noen av de typiske uhellene man kan få dekning for. Disse forsikringene kan ved første øyekast se like ut ved at de tilbyr stort sett lik grunndekning. Likevel eksisterer det endel forskjeller i vilkår og dekning som kan være av avgjørende betydning for deg som kunde. Dette gjelder blant annet for dekningssummer, egenandel og aldersgrenser. Noe Ebne bekrefter til Testerne, «Vilkår og dekning varierer både mellom de ulike kortene og de ulike forsikringsselskapene, så man må sjekke hva som omfattes.»

 

Var du uheldig i ferien? Sjekk om du kan få det dekket av reiseforsikringen

Det er slik at reiseforsikringen kun gjelder for reiser under et visst antall dager. For alle kredittkort vi så på er det et vilkår at reisen ikke skal vare lenger enn 90 dager. Dette viste seg også å gjelde Supreme Card, hvor forsikringsvilkårene under testtidspunktet stod å gjelde kun for reiser inntil 60 dager.

”Dette ble endret til 90 dager rett før ferien (vi venter på nye forsikringsdokumenter som skal legges ut på nettsidene). Dette var en endring som ble gjort på bakgrunn av tilbakemeldinger fra kundene våre.”


Skriver Sverre Skarra, Sales Manager i Resurs Bank, som utsteder kortet, til Testerne.

Ansvarsforsikring sikrer deg for å måtte betale store erstatningsbeløp hvis du skulle ha pådratt deg et rettslig erstatningsansvar for skader på annens person eller ting under reisen. Her er dekningssum viktig siden slike erstatningsbeløp i verste fall kan komme på flere millioner kroner. Av de kredittkortene vi har sett på er det yA Bank og Supreme Card som har den høyeste beløpsgrensen på 15 millionerkroner.

Når det gjelder reisesyke og ulykkesforsikring ved død eller invaliditet, eksisterer det forskjeller for dekningssum og alder. De fleste har ikke noe spesifikt tak for dekningssummen ved reisesyke og medisinske utgifter, men noen opererer med en beløpsgrense på 5 millioner kr. Når det gjelder ulykkesforsikring, har mange en dekningssum på 300.000 kr for voksne ved både invaliditet og dødsfall. ’Voksne’ omfatter her for de fleste kortene de personer som er mellom alderen 18/21 år til 70/75 år. For barn opererer de fleste med en forsikringssum på mellom 300.000 – 500.000 kr og 30.000 – 50.000 kr for henholdsvis invaliditet og dødsfall. Men noen skiller seg ut. For voksne er MyHoliday her best på beløpsgrense med 600.000 kr. Kommunikasjonsrådgiver i DNB som utgir MyHoliday Card, Vidar

Korsberg Dalsbø forteller til Testerne at kundetilfredsheten for dette produktet er god.

 

 

Ulykkesforsikring – Dårlig tilbud for seniorer

Noen kredittkort har reiseforsikringer med svært dårlige tilbud for seniorer hvis man skulle bli syk eller har kommet ut for en ulykke i ferien. Bank Norwegian, Supreme Card og yA bank har ingen dekning etter fylte 70 år, dette gjelder både avbestilling, reisesyke og ulykkesforsikring. For de fleste andre kort er det først etter fylte 75 år at man trekker en slik grense. re:member og MyHoliday kommer her best ut med dekning opp til fylte 80 år, men med redusert sum fra henholdsvis 67 og 70 år. MyHoliday har de beste vilkårene for aldersgruppen 70 – 80 år med en dekningssum på 300.000 kr. Som Finans Norge påpeker er seniorene er en gruppe som reiser stadig mer. Dermed blir aldersbegrensninger viktigere å unngå for stadig flere. Ikano er den eneste som gir dekning ved ulykkestilfelle uansett hvor gammel man er, men summen går ned fra 300.000 kr til 100.000 kr og 50.000 kr for henholdsvis invaliditet og død når man har fylt 70 år.

 

Egenandel

Egenandel er et område hvor det eksisterer betydelige forskjeller mellom de enkelte kredittkortene. Egenandel er viktig for eksempel ved tap av reisegods og personlige eiendeler. Dette kan utgjøre en betydelig sum hvis det er snakk om eiendeler av lavere verdi. Noen få kredittkort i testen har ingen egenandel i det hele tatt, men de fleste opererer med en egenandelssum på 500 kr eller 1000 kr. yA bank og Supreme Card sine kredittkort er de eneste som ikke har noen egenandel for sine reiseforsikringer hva gjelder reisegods og personlige eiendeler.

Noen korts reiseforsikring inkluderer også egenandelsforsikring på leiebil, som betyr at den dekker egenandel du eventuelt må betale ved skade på leiebil. Testerne påpeker at det er viktig at du leser vilkårene rundt dette nøye, da det blant annet er krav til at du betaler hele leiebilkostanden med kortet, samt må du se i hvilke land denne forsikringen gjelder og om det for eksempel gjelder kosmetiske skader. Til Testerne trekker Jørgen Rui, Markedsdirektør i yA Bank frem nettopp denne dekningen som blant det kundene deres verdsetter mest i deres reiseforsikring.

Testerne har spurt en del av kortene med egenandel om de har vurdert å ta bort egenandel i forsikringen da det finnes kort uten, og ved eksempelvis tap av reisegods og personlige eiendeler er egenandelkostnaden godt merkbart. Men ingen av de som svarte virker å ha planer om dette. MyHoliday Card er et av kredittkortene med reiseforsikring som har egenandel. Dalsbø svarer til Testerne at de ønsker å være konkurransedyktig både på pris og kvalitet, og mener de treffer kundene sine godt med dette kortet.

 

Sammenligning av to spesifikke kredittkorts reiseforsikringer

Vi kan sammenligne to kredittkort, Ikano og yA bank, med hensyn til deres reiseforsikringer.

Begge krever at reisen må starte i Norden og ende i Norge og begge har en tidsbegrensing for reisen på 90 dager. yA bank har gjennomgående mer generøse beløpsgrenser. For avbestillinger hos enkeltpersoner dekker Ikano kostnader opp til 15.000 kr, mens yA bank har en dekningssum på 125.000 kr. Når det gjelder ansvarsforsikring dekker Ikano opp til 1 million kroner og 3 millioner kroner for henholdsvis saks- og personskade, dette er relativt lave beløpsgrenser. yA bank derimot opererer her med en dekningssum på 15 millioner kr for begge typer skader.

 

Ulykkesforsikring og aldersgrenser

Ikano har en aldersgrense på 75 år når det gjelder avbestilling og kostnader til medisinsk hjelp og hjemtransport, men har ingen øvre aldersgrense for utbetaling av ulykkesforsikring. Derimot er dekningssummen redusert fra 300.000 kr til 100.000 kr hvis man er over 70 år. yA Bank har en absolutt grense på 70 år. Avbestillingsforsikringen, reisesyke, hjemtransport og ulykkesforsikringen gjelder ikke personer som er fylt 70 år hvis man har reiseforsikring fra yA banks kredittkort. Ikano har en dekningssum for medisinsk behandling på 5 millioner kroner, mens yA bank har en ubegrensetsum.

– Føler dere den absolutte aldersbegrensningen i forsikringen på 70 år er høy nok? Også med tanke på at det eksisterer kort hvor kortkunder opp til 80 år dekkes?

”Ja, det ble en naturlig avgrensing da den største andelen av våre kortkunder er under 70 år”

Videre i sammenligningen av yA bank og Ikano Visa ser vi at på egenandel er det yA Bank Visa som kommer best ut. Kredittkortet har ingen egenandelssum overhodet, men for Ikanos reiseforsikring er det en egenandel på 500 kr.

 

Gikk kjøpet skeis? – Svindlet, konkurs, mangel eller feil?

Ellers påpeker både Testerne og Forbrukerrådet på sine nettsider at du burde betale med kredittkort i utlandet, da du får ekstra beskyttelse ved blant annet mangelfull eller feil i vare eller tjeneste, svindel og konkurs. Sammenlignet med å betale med debetkort (bankkort knyttet til dine private penger) eller kontant får du ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven (paragraf 54b). Forbrukerrådet mener lovens bestemmelse om at kredittyter (i hovedsak banken/kortutsteder) har samme ansvar som selger, er særlig verdifull.Som Forbrukerrådet viser til på sin nettside er det også en form for forsikring.

 Testerne har ved flere anledninger blitt brukt som eksperter i media på reiseforsikring og kredittkort med reiseforsikring. Les gjerne om hvorfor det er viktig med reiseforsikring, hva de ulike dekker og reiseforsikring i kredittkort i ABC Nyheter og Klikk.no.

 
📌 Husk at om du må ha betalt minimum 50 % av reisekostnadene med kort inkludert reise- og avbestillingsforsikring hvis den skal være gyldig.

📌 Det er lurt å betale hele fakturaen fra kredittkortet ved første forfall så du unngår renter og får kun besparelser. Ingen vil betale denne renten til banken: eks. ved utsatt betaling: eff.rente 20,43%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.596 Totalt kr 16.596,-
 

Av:
Samfunnsøkonom og skribent i Testerne, Lars Jacob Balchen Dale
Daglig leder i Testerne, Arild Grepstad

Merket med: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Skrevet i Kredittkort, Reiseforsikring

Tips til kortbruk for reise og ferie – Korttabbene, rabattene og forsikringene

Tips til kortbruk for reise og ferie

Kredittkorttesten.no, en del av Testerne.no har siden 2012 skrevet om kortbruk til reise og ferie, og forsøkt gi nyttige tips til våre omkring 600.000 årlige brukere. Og vi har blitt brukt som eksperter på kredittkort av ulike mediehus. Testerne gir under nyttige tips til kortbruk for reise og ferie – Hvordan du kan unngå gebyrer, renter, og korttabber, og hvordan du kan få rabatter og forsikringer.

Det er ferietid og du er kanskje en av de mange som skal ut å reise? Om det er flytur, biltur, båttur og om det er på hotell eller hytte, i Norge eller utlandet så har testerne samlet noen nyttige tips: hvordan oppnå rabatter, inkluderte forsikringer og hvordan unngå gebyrer, renter og korttabber som svindel. Det er viktig å være klar over mulige ulemper og fordeler ved kredittkortbruk, også ved de forskjellige kortene. Og husk, der er lurt å betale hele fakturaen fra kredittkortet ved første forfall så du unngår renter og oppnår kun besparelser.

Rabatt på strandlivet

Ifølge ferske tall fra befolkningsundersøkelsen til Virke Reise planlegger nesten 8 av 10 sommerferie i år og årlig feriebudsjett per husstand er hele 40 650 kr. Nesten 6 av 10 skal ha ferie i utlandet, og mange skal også kose seg i Norge. Testerne ser at en litt strukturert kortkunde tilsammen kan få eksempelvis 5 % i rabatt på ferien/reisen, som ifølge feriebudsjettet ovenfor utgjør over 2 000 kroner.

Testerne har sammenlignet og testet kredittkort til reise og ferie. Gode reise- og feriekort gir deg som forbruker fordeler når du kjøper reise og overnatting, og under selve ferien som gode rabatter og reiseforsikring. I tillegg har de få gebyrer, ikke etablerings-, kjøpsgebyr eller årsavgift og du får muligheten til å slippe å betale renter. Samtidig anbefaler vi deg å være kritisk til valget av kredittkort, da noen ser bedre ut enn de er og koster mer enn man skulle tro. Vi forsøker hjelpe deg på veien.

Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 20,43%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.596 Totalt kr 16.596,-

Vi har blitt brukt som eksperter på kredittkort og reiseforsikring av ulike mediehus. Det er viktig å være klar over mulige ulemper og fordeler ved kredittkortbruk, også ved de forskjellige kortene. Derfor er valget av kredittkort og hvilket kredittkort du bruker til ulik bruk viktig. Av hensyn til våre mange brukere forsøker vi å grave dypt i undersøkelsene av kredittprodukter som vi tester til din personlige økonomi. Husk at der lurt å betale hele fakturaen fra kredittkortet ved første forfall så du unngår renter og får kun besparelser.

Eks. ved utsatt betaling: eff.rente 20,43%, kr 15.000 o/12 mnd. Kostnad kr 1.596 Totalt kr 16.596,-

 

Testerne minner deg også på at det er både tryggere og sikrere å bruke kredittkort i utlandet sammenlignet med ditt ordinære bankkort (debetkort). Dette gjelder også for netthandel. Årsaken til dette er blant annet at du blir mindre sårbar hvis noen skulle stjele kortet ditt eller svindle deg. Ved bruk av kredittkort har du flere rettigheter og det vil ikke gå direkte ut over økonomien din.

Flere nyttige guider og tips:

Merket med: , , , , , ,
Skrevet i Cashback, Kredittkort, Rabatter, Reiseforsikring, Test av kredittkort