12 myter om kredittkort

Nettsiden inneholder markedsføring/formidling (Søk nå-knapper leder til banken)

Det finnes mange myter om kredittkort, men hvilke er sanne og usanne? Kredittkorttesten vil her bekrefte eller avkrefte noen myter om kredittkort for å hjelpe deg med å ta de beste forbrukervalgene.

Myte #1: «Kredittkort har kun to fordeler, og det er å være et betalingsverktøy som legger ut penger for kortbrukeren.

Usant. Det er riktig at kredittkort er et betalingsverktøy, samt at kortet legger ut penger for brukeren av kortet, altså tilbyr kreditt, men det har heldigvis også flere fordeler. Uten at vi skal ramse opp alle fordelene her, så kan vi kort nevne rabatter i form av penger tilbake (Cashback), rewardprogram som for eksempel CashPoints som du kan benytte på ulike varer og tjenester, lojalitetsprogrammer, gratis reise- og avbestillingsforsikring og at du kan låne penger rentefritt i inntil 50 dager. Les gjerne mer om alle fordelene med kredittkort.

Myte #2: «Får du/bruker du kredittkort, er det en sikker vei til økonomiske problemer.»

Usant. Har du et noenlunde fornuftig forhold til din personlige økonomi og ikke bruker kreditt du vet du ikke klarer å tilbakebetale innen overskuelig fremtid, er ikke bruk av kredittkort veien til økonomiske problemer. Om du har en grei tilnærming til personlig økonomi og tilbakebetaler helst innen de rentefrie dagene, kan du heller spare mye penger på å bruke kredittkort grunnet de mange rabattene som kortene tilbyr i tillegg til gratis forsikringer, samt få en mer fleksibel hverdag med valgfrihet.

Myte #3: «Kredittkort kastes ukritisk og umoralsk etter unge mennesker og personer med lav betalingsevne.»

Usant. Alle kredittkortene som testes og sammenlignes hos oss stiller forskjellige krav til søkeren, som f.eks. at du må være 20 år, ikke ha betalingsanmerkninger og ha minimum 140.000 kr i inntekt hvert år de siste tre årene, eller lavere krav som f.eks. at du være minimum 18 år, ha lignet inntekt og ikke ha betalingsanmerkninger. Vi ser for oss at disse kravene eksisterer av minst fire årsaker, nemlig at kortselskapet ville fått gjennomgå av blant annet Finanstilsynet og Forbrukerrådet hvis de opptrådte umoralsk, at de muligens kan få tapt konsesjonen for kredittvirksomheten, at de kunne fått et ødelagt rykte og, sist men ikke minst, at de kunne tapt penger fordi kundene ikke tilbakebetalte de summene de skyldte (når kundene ikke tilbakebetaler og det går til inkasso, er det vanlig at kortselskapene får igjen en del av det skyldige beløpet av inkassoselskapet, men ikke alt). Kortutgiver benytter seg av en såkalt kredittscoremodell som har tilgang til noe offentlig informasjon (som ligningsinntekt, likningsformue og betalingsanmerkninger), som er med på å legge grunnlaget for om du får kredittkort eller ikke. I følge Novus Opinion webbpanels intervju av 1.000 personer i 2010, er den typiske kredittkortbrukeren blant annet i arbeid og har høyere utdanning.

Myte #4: «Kredittkort har mange skjulte gebyrer og renter, og det koster mye å bruke kortene.»

Usant. Det er viktig å sette seg inn i kortets vilkår, noe vi forsøker å hjelpe deg med. Som all annen kortbruk er heller ikke kredittkort 100 % gebyrfritt, men i henhold til Finanstilsynet plikter kortutgiver å opplyse deg om dine rettigheter og plikter, hvor informasjon om alle gebyrer og renter er en del av informasjonsplikten. Denne informasjonen er også en del av avtalen du signerer når du takker ja til kredittkortet. Så ønsker vi som forbrukertjeneste å understreke at det finnes kredittkort med usedvanlige høye (og mange) gebyrer og renter, og vi råder deg som forbruker til å velge et eller flere kredittkort som ikke har dette. Da det er stor konkurranse blant kortene, finnes det også heldigvis mange kredittkort som har få gebyrer og som gir deg mange fordeler. Dette er en stor del av årsaken til at Kredittkorttesten sammenligner og informerer rundt kredittkort, nemlig for å gjøre det til dels uoversiktlige tilbudet av kredittkort der ute tydeligere og lettere å forholde seg til for forbrukeren. Slik kan man få et bedre  informasjonsgrunnlag til å ta valg som passer en selv. Alle kredittkortene i tabellene våre tilbyr gebyrfri betaling på nett og i butikk, og tar heller ikke årsgebyr eller etableringsgebyr. Vi råder deg til å velge eFaktura i istedenfor papirfaktura slik at denne betalingsformen blir gebyrfri også. Du får også inntil 52 dagers rentefri betalingsutsettelse på benyttet kreditt. Dette betyr at om du tilbakebetaler innenfor de rentefrie dagene, spiller det ikke noen rolle hva renten er, og bruker du kredittkort til å betale på nett eller i butikk, påløper ingen renter eller gebyrer.

Myte #5: «Det er utrygt å handle med kredittkort.»

Usant. Dette er en myte som så absolutt ikke stemmer. Hvorfor? Jo, fordi det faktisk er tryggere å benytte kredittkort enn vanlig bankkort (debetkort som er knyttet til lønnskontoen din) og kontanter når du handler. Dette er fordi kortselskapet gir deg tilbake pengene du brukte (her er vår guide for dette), om du skulle være så uheldig å bli svindlet for penger betalt med kredittkort eller få en mangelfull vare. Dette gjelder både i Norge og utlandet. I tillegg er som nevnt kredittkort ikke knyttet opp til din private lønnskonto, noe som gjør at disse pengene alltid står i fred. Alt du har brukt kredittkortet på står i fakturaen du får hver måned og i nettbanken din, dermed er det enkelt for deg å ha full kontroll. Du kan som regel også velge din egen personlige PIN-kode, en kode kun du kan endre.

Myte #6: «Du får innvilget kredittkort med det kredittbeløpet du søker om, uansett beløp.»

Usant. Om beløpet du ønsker å ha som disponibel kreditt, er i tråd med din personlige økonomi og det siste skatteoppgjøret (ligningstall), så får du som regel innvilget kortsøknaden med ønsket kredittbeløp. Men om beløpet du søker om er for høyt i forhold til din personlige økonomiske situasjon (i forhold til inntekt, gjeld, lønn fra året før osv.) vil kortsøknaden som regel bli avslått av kortutgiver. Kredittkorttestens klare tips i denne sammenhengen er at du først bør søke om et noe lavere beløp enn du egentlig helst ønsker, dermed øker du sjansen for å få tilbud om et godt kredittkort med mange fordeler. Så kan du heller eventuelt litt senere søke om økt kreditt i kredittkortet. Ved å gjøre det i denne rekkefølgen har du større sjanse til å oppnå dine ønsker. Vi råder deg til å ta ekstra hensyn til din personlige økonomi også når du søker om forhøyet kredittgrense.

Myte #7: «Kredittkort brukes oftest til lite gjennomtenkt forbruk.»

Usant. Kredittkort brukes først og fremst til varer og tjenester som for mange er nødvendig, som drivstoff (bensin og diesel), netthandel, reiser og klær. En smart forbruker bruker ofte disse kortene på grunn av alle de fordelene de beste kredittkortene gir deg som benytter kortene når du handler, som f.eks. opptil 25 % i nesten 220 nettbutikker, opptil 20 % rabatt på ferien, gratis reise- og avbestillingsbeskyttelse og opptil 4,5 % rabatt på drivstoff.

Myte #8: «Du kan umulig tjene penger ved å bruke kredittkort.»

Usant. Dette er helt feil. Bruker du kortet fornuftig kan du faktisk tjene flere tusen kroner per kredittkort i året. Testerne i Kredittkorttesten testet kredittkort for dette i perioden 1.7.2012 til 1.7.2013. Hver tester hadde tre kredittkort hver og benyttet kredittkortene når det medførte rabatt og gratisfordeler på produkter og tjenester de uansett skulle kjøpe i sin hverdag, som f.eks. drivstoff, elektronikk, klær, sko, ferie, bruk på reise i utlandet, gratis forsikringer, mat, restaurant, hvitevarer, møbler osv. Hver tester sparte i gjennomsnitt 9.010 kr hver i løpet av året. Regnestykket var i gjennomsnitt slik for hver tester: kort1 4.136 kr. + kort2 2.422 kr. + kort3 2.452 kr = tjent 9.010 kr på et år. Dette er med andre ord en veldig lei usannhet.

Myte #9: «Det er høyere rente på kreditt (lån) du benytter med kredittkortet enn ved et boliglån.»

Sant. Denne myten er sann. Boliglån har sikkerhet i boligen og er et langsiktig lån med mye større lånebeløp, mens benyttet kreditt av kredittkort er derimot et kortsiktig lån uten sikkerhet med betydelig lavere lånesummer enn boliglån. Det har rett og slett helt forskjellig funksjon og krav, og har dermed også helt forskjellig rente. Hvis du er forbrukersmart, benytter du kreditt fra kredittkortet kun innenfor de rentefrie dagene slik at du slipper å betale renter!

Myte #10: «Kredittkort kan løse øyeblikkelige økonomiske utfordringer hvis beløpet ikke er for høyt.»

Sant. Hvis du har behov for å låne forholdsvis små beløp i en forholdsvis kort periode, kan kredittkort være en god løsning. Et eksempel kan være hvis du får en uforutsett utgift fordi vaskemaskinen din har gått i stykker, eller det kommer en eller flere uforutsette regninger som gjør at du må ha penger raskt og enkelt for å legge ut til du får neste lønning eller lignende. Husk at de beste kredittkortene tilbyr inntil 52 dager rentefri betalingsutsettelse – da koster det altså ingenting å handle på kreditt.

Myte #11: «Kredittkort gir gode muligheter til å planlegge hverdagsøkonomien.»

Sant. Kredittkort kan gjøre det enklere å planlegge og ha oversikt over hverdagsøkonomien. Dette fordi du kan isolere de aktuelle kjøpene til en konto, og dermed ha full oversikt og kontroll over ønsket forbruk. Men pass på så du ikke oppfører deg som en lite gjennomtenkt forbruker kun fordi du har disponibel kreditt. Nesten 50 % av de spurte i en forbrukerundersøkelse mente at kredittkort gir gode muligheter til å planlegge hverdagsøkonomien, og positiviteten øker med stigende alder.*

Myte #12: «Det er vanlig å se for seg å betale ferien med kredittkort.» 

Sant. Mer enn hver fjerde person som ble intervjuet i 2010 kunne tenke seg å betale ferien med kredittkort.* Dette er et tall som mest sannsynlig har steget de siste årene i takt med de økte fordelene for forbrukeren ved å både betale selve reisen og oppholdet med kredittkort, samt forbruket under ferien.

Myter ved kredittkort

 

Det finnes mange myter og sannheter der ute, og vi håper avklaringene over var til hjelp for deg. Om du har en myte som du lurer på om er sann eller usann kan du gjerne kontakte oss.

 

 

Kilder:

*EnterCard og Novus Opinion, 6.8.2013, [URL] https://www.entercard.no/Fakta/Undersokelser-og-kundeinnsikt/