Forbrukerrådet: – Kredittkortet er ditt våpen mot svindlere

Kredittkortet er ditt våpen mot svindlereKredittkorttesten ønsker å gi deg oppskriften på hvordan kredittkort kan spare deg for en formue. Ved hjelp av Forbrukerrådets artikkel og vår kunnskap skal vi fortelle deg hvordan kredittkortet kan gjøre dette. Bankene informerer ikke flittig om dette, så dette er verdt å lese.

Kredittkort gir deg bedre rettigheter

 – Dersom du i ettertid oppdager at du er svindlet eller har fått en vare som ikke svarer til det du ble lovet, vil du stå enda sterkere dersom du har betalt disse varene med kredittkort. (Jon Andreas Lange, jurist i Forbrukerrådet)

  • Ved bruk av kredittkort får du flere og bedre rettigheter som forbruker. Finansavtalelovens paragraf 54b kan virke noe uklar, men oversatt til klartekst sier den at kredittyter er pliktig til å gjøre opp på vegne av useriøse butikker og svindlere. Dette betyr i praksis at du kan kreve pengene tilbake av kredittkortselskapet hvis du er blitt utsatt for useriøse aktører. Dette gjelder både her hjemme og i utlandet.
  • Betaler du med kredittkort, og firmaet du handlet av går konkurs slik at du ikke får varen din, kan du kreve pengene refundert av kredittyter
  • Betaling med kredittkort kan også gjøre det lettere å få pengene tilbake dersom man kjøper katta i sekken siden. Eksempelvis ved dørsalg av støvsugere og vannrenseanlegg.
  • Kredittkjøp gir deg også en større fordel når du klager til gjenstridige kremmere.
  • Du oppnår mer velvilje fra butikkene, da de er redde for å miste avtalen med kredittkortselskapet. Dermed er det enklere i en klagesituasjon.
  • Ved internetthandel er det også bedre å benytte et kredittkort, fordi du da ofte får varene levert før kortregningen forfaller. Er varene/tjenestene mangelfulle, kan det være mulig å stoppe betalingen.
  • Kredittkortbruk gir bedre klagemuligheter
– Mange næringsdrivende er avhengige av at kundene kan betale med kredittkort. Misbruk eller mange klager kan føre til at de mister avtalen med kortselskapene. Dermed vil butikkene gjerne være mer imøtekommende hvis du informerer om at du akter å kontakte kortselskap og kredittyter. (Lange)
En annen grunn til at kredittkort er bedre enn debetkort er at svindlerne nå foretrekker debetkort fremfor kredittkort, blant annet fordi Lovbestemmelsen har motivert kredittkortselskapene til å nekte useriøse aktører adgang til betalingsterminaler.
Det er verdt å merke seg at reglene utenfor Europa ikke er som beskrevet i denne teksten.